Alle oplever i løbet af deres liv forskellige kriser. Disse kan være meget forskellige, men det gælder for dem alle, at du føler ”gulvtæppet bliver revet væk under dig” – og de påvirker din psyke og din krop, da du i krisen skal bruge energi på at forholde dig til en ny realitet.
Typiske eksempler på kriser kan f.eks. være fyringer, sygdom (egen eller blandt de nærmeste) skilsmisser, dødsfald og ulykker.
Hvad mange ikke er klar over er, at kriser ikke nødvendigvis behøver at handle om voldsomme og/eller negative ting. De handler i bund og grund om forandringer, at man skal forholde sig til noget nyt. Derfor kan man også reagerer voldsomt på situationer, vi ellers betragter som værende gode eller naturlige, og det det kan man også blive forskrækket over.
Eksempler på denne type kriser kan være: at få et nyt arbejde, at få en ny kæreste, at flytte, at blive forældre.
Det kan være rigtig svært at stå i en krise, da du kan opleve at reagere med stress-symptomer (se mere om stress her) usikkerhed, sorg, angst, vrede, trods eller udmattelse. Mange oplever at føle sig ensomme eller rådvilde og kan have svært ved selv at se sig ud på den anden side.
Her kan det være en god idé at opsøge professionel hjælp.